9°C parçalı bulutlu

9°C parçalı bulutlu

Çorum İli, Merkez İlçesi, Çomar, Sıklık, Bahçelievler ve Karakeçili Kadastro Mahalleleri sınırları içerisinde kalan, kesin sınırları pafta üzerinde gösterilen yaklaşık 190 hektarlık alanda İlave Revizyon imar planı

11 Ağustos 2023 Cuma

Çorum İli, Merkez İlçesi, Çomar, Sıklık, Bahçelievler ve Karakeçili Kadastro Mahalleleri sınırları içerisinde kalan, kesin sınırları pafta üzerinde gösterilen yaklaşık 190 hektarlık alanda alanının yaklaşık 50 hektarlık bölümünde,  “Konut alanları ve Kentsel Çalışma alanları” (Konut+Ticaret, Ticaret, Turizm, Pazar alanı, Akaryakıt Tesisi),  yaklaşık 60 hektarlık alan “Açık ve Yeşil Alanlar” (Park, Rekreasyon, Kent meydanları), yaklaşık 25 hektarlık alan “Sosyal ve Altyapı Alanları”  (Eğitim, Sağlık, Sosyal ve Kültürel Tesisler, Spor Alanları,İbadet, Belediye Hizmet Alanları), yaklaşık 55 hektarlık alanda “Teknik altyapı alanları” (Yol, otopark ,kanal ,trafo alanları) olarak değerlendirilmiştir.

Planlama alanında; ulaşım bağlantıları 50, 35, 25 ve 20 mt. genişliğinde ana ulaşım akslarıyla oluşturulmuştur.   Planlama alanının merkezinde yaklaşık 20.000 m2 lik bir meydan etrafında Kültür ve Kongre Merkezi yapılmak üzere “Sosyal ve Kültürel Tesis Alanı” ve 2 katlı Ticaret alanları,  Çevre yolu ile Gazi Caddesi arasında kalan alanda, mevcut yeşil dokuda korunarak, alışveriş mekanları, otel, avm ve iş merkezi gibi ticari kullanımlara uygun olarak planlanan “Kentsel Çalışma alanları”, Kent meydanı etrafında Gazi caddesi üzerinde, yol boyu zemin katlar ticaret olarak kullanılmak üzere “Ticaret+Konut alanları”, planlama alanının diğer kısımlarında ise,  geniş rekreasyon alanları ve parklar arasında, arazi yapısına uygun olarak planlanan “Konut Alanları” ile  düşük katlı villa nitelikli “Konut alanları” planlanmıştır.

Eğitim,sağlık,kültür,ibadet, belediye hizmet alanları, vb. sosyal donatı alanları, plan fonksiyonları arasındaki yaya erişilebilirliği de göz önüne alınarak “Mekansal  Planlar Yapım Yönetmeliği”’nde belirtilen hususlar dikkate alınarak planlanmıştır.

Konut alanlarının planlanmasında genel olarak, arazi yapısı, yaya erişilebilirliği dikkate alınarak, mevcut dere yataklarını koruyan, alanda hava koridoru oluşturabilecek yeşil koridorlar ile sosyal donatı alanlarını birbirine bağlayan bir sistem çalışılmıştır.

İmar planı çalışması, üst ölçekli planlara (1/100000 Çevre Düzeni Planı) uygun olarak,1/5000 nazım ve 1/1000 uygulama imar planı revizyonu olarak hazırlanmış,   yapılaşmaya ilişkin detaylı hükümler, 1/1000 Uygulama imar planı revizyonu ile birlikte hazırlanan 1/1000 Kentsel tasarım paftası (vaziyet planı), Plan Açıklama Raporu, plan notlarında belirtilmiştir. Şeklindeki Plan müellifince hazırlanan Revizyon amaçlı 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı (NİP:19102415) ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı (UİP:191024156)değişikliği teklifi, 3194 sayılı imar kanununun 8/b maddesi gereğince, Meclisçe 08.08.2023 tarihli 128 sayılı BMK ile OY ÇOKLUĞUYLA onanmıştır.

Onaylı uygulama imar plan değişikliği teklifi; 3194 sayılı İmar Kanunun 8/b maddesi gereğince 11.08.2023 tarihinden itibaren 1 ay süre ile Çorum Belediyesi, İmar ve Şehircilik Müdürlüğünde askı-ilana çıkarılmıştır.

Meclis kararına ulaşmak için  TIKLAYINIZ

İlgili Müdürlük

İmar ve Şehircilik Müdürlüğü

Kunduzhan Mahallesi, Farabi Caddesi, No: 22, Çorum Belediyesi Hizmet Binası B Blok, Kat: 3