Çözüm Merkezi

0 364 333 0 333

Çorum Hava Durumu

Çorum

20°C kapalı

Çözüm Merkezi

0 364 333 0 333

Çorum Hava Durumu

Çorum

20°C kapalı

Haberler

Hizmetlerimiz insan odaklı...

Hizmetlerimiz insan odaklı...

30 Mart 2010 Salı

Başkan Muzaffer Külcü, ‘Belediyenin en önemli ayağı sosyal yaşantıya yapılan hizmet’

Sosyal Belediyecilikte temel unsurun insan olduğunun altını çizen Çorum Belediye Başkan Muzaffer Külcü, şehircilikte en hayırlı ve halkın takdirini toplayan hizmetlerin başında insana yönelik yapılan hizmetler olduğunu söyledi.

Sempozyumun oturum Başkanlığını AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Yerel Yönetimler Başkanı Hüseyin Tanrıverdi yaparken, Oturumda Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü’nün yanı sıra Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekçi, İstanbul-Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu birer konuşma yaptılar.

AK Parti Yerel Yönetimler Başkanlığı tarafından Genel Merkezde düzenlenen Yerel Yönetimler Sempozyumunda konuşan Başkan Muzaffer Külcü, sosyal belediyecilik adına yapılan çalışmaları anlattı.

Belediyeler asıl itibarıyla medeni yaşamın gereksinimlerini karşılamak üzere oluşturulmuş kurumlar olduğunu ifade eden Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, “Özellikle 20. yy`dan itibaren yerinden yönetim anlayışı güçlendikçe belediyelerden beklentiler de yükseldiğini, bu yükselen beklentinin adeta, medeni yaşamın zorunlu gerekleri olan kent temizliği, yeşil, park, yol vb. temel alt yapı hizmetlerinin yani fiziki yatırımların neredeyse önüne geçtiğini söyledi.

Başkan Külcü, “belediyecilik iki ana sütun üzerine bina edilir hale gelmiştir. Bunlardan birincisi; temel alt yapı hizmetleri ile diğer fiziki yatırım ve çalışmalar, ikincisi ise sosyal ve kültürel çalışmalardır.

Bu temel iki alandan hangisi yapılmaz ya da yapılamazsa belediyeciliğimiz eksik kalacaktır. Her iki alanda elbette bizim için çok önemlidir. Ancak, fiziki yatırımlar ya da çalışmalar olarak değerlendirdiğimiz konularda belediyelerde oluşmuş bir yapı vardır. Ve gerek finans imkanları gerekse planlama ve uygulama açısından insan kaynağına göre herkes bir şeyleri mutlaka yapıyor. AK Partimiz, belediyelerimiz ve başkan olarak şahıslarımız adına farkındalık yaratacağımız alanlar ise sosyal boyutu öne çıkan çalışmalarımız olacaktır. Aslında AK Parti`yi var eden olgunun da tam olarak bunun olduğunu düşünüyorum. Zira Türkiye belediyeciliğin sosyal yönü ile ağırlıklı olarak Sayın Genel Başkanımız, Başbakanımızın İstanbul Belediye Başkanlığı ile tanışmıştır. 1994`le İstanbul`dan başlayan yolculuk 2002`de AK Parti kadrolarını iktidara taşımıştır. Bu da bize göstermektedir ki belediyeleri başarılı kılan ana unsur sosyal hizmetlerde kendini göstermektedir”; diye konuştu.


Belediye hizmetlerinden memnuniyet oranının arttırılması, halkın belediyeleri ile bütünleşmesi, belediyeyi herhangi bir kamu kurumu gibi değil, kendisine ait bir yer olarak görmesi ya da belediye ile bir aidiyet ilişkisi hissetmesi bu aktivitelerin çokluğuna, kalitesine ve tesirine bağlı olduğunu kaydeden Muzaffer Külcü, “Tabi bu sosyal hizmetleri, bu çalışmaları yaparken başkanlar olarak öncelikle bizim dikkat etmemiz gereken bir husus var. O da şudur: Her birimizin başkanlık yaptığı ilin, ilçenin, beldenin farklılıkları var. Kimimiz farklı etnik kökenlerden gelen insanların yaşadığı yerlerde; kimimiz farklı inanç gruplarının yaşadığı yerlerde; kimimiz üniversitelerin kente renk verdiği yerlerde; kimimiz kırsal yaşamın daha ağırlıkla hissedildiği yerlerde başkanlık ve belediyecilik yapıyoruz. Ancak bunların hepsinin mutluluğu bizim mutluluğumuz olacaktır. Sorunları ise hepimizin sorunlarıdır. Başbakanımızın ısrarla vurguladığı “bu ülkenin ötekisi olmayacak”; anlayışı da aslında tam olarak bunu ifade etmektedir. Hiç kimsenin sorununa “Bana ne”; “Beni ilgilendirmez”; diyemeyiz, görmezden gelemeyiz. Sorumluluğumuz ortak bir duyarlılık oluşturmak, farklılıklarımızı bir zenginlik unsuru haline getirmek. Bir arada huzur içerisinde yaşama kültürünü geliştirmek ve bu şekilde toplumsal barışın güçlenmesine katkı sağlamaktır. Yani Fatih Sultan Mehmet`in diliyle ifade edecek olursak görevimiz”Şehirlerimizi mamur ederken gönülleri de abad etmektir”; Biz de Çorum Belediyesi olarak kendimize bunu ilke edindik.

Yaptığımız her işte, verdiğimiz her kararda “önce insan”; diyoruz. Zaten AK Parti olarak yola çıkarken de “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın”; demiştik. Bir yıl önce seçim çalışmalarımızı yaparken de bu felsefe ışığında hep belediyeciliğin sosyal yanına vurgu yaptık. Ekiplerimiz seçim beyannamemizi bu çerçevede hazırladı. Şehrimizin demografik durumunu, nüfusun sosyolojik dağılımını, az da olsa mevsimlik nüfus hareketlerini ve diğer sosyal ve ekonomik verileri önümüze koyarak çalıştık. Ve projelerimizi oluşturduk. Bu projeler hem halkımızın ihtiyaç olarak gördüğü projeler hem de bizim şehri ve insanımızı taşımak istediğimiz geleceğe yönelik projelerdir. Şimdi sosyal belediyecilik adına Çorum`da neler yapıyoruz sizlerle kısaca bunları paylaşmak istiyorum.”; dedi.

Devane Bölgesi Kentsel Dönüşüm Projesi ile modernleşecek

Çorum`un şehir merkezine 500 m. mesafeden başlayan gecekondu bölgesinin kentsel dönüşüm ile modern hale getireceklerini belirten Başkan Külcü, “Bu bölgede halen çok sayıda insanımız yaşamaktadır. Buralardaki evler imar dışı, ruhsatsız, çatısı akan, rutubet kokan sağlıklı yaşamın sağlanmasının mümkün olmadığı yapılardır. Hazırlıkları bizden önceki başkan arkadaşlarımız tarafından başlatılan bu çalışmaya son bir yıldır adeta kilitlendik. Bölgenin yeni imar planlamasını yaptık. TOKİ tarafından farklı ölçülerde 905 konut inşa edilecektir. TOKİ`nin işi hızlandırması için bizde Çorum Belediyesi olarak 250 konut alım garantisi veriyoruz. Burada mülkiyet sahibi olan hemşehrilerimize, Başbakanımızın özel izni ile satışların çok cazip hale getirilmesini sağladık. Bunu ısrarla takip ettik. Çünkü niyetimiz sadece Çorum`a yeni konutlar yapılmasını sağlamak değil, bunu yaparken bu yeni konutlarda o bölgenin dar gelirli, geçim sorunu olan insanını insanca yaşam standartlarına kavuşturabilmektir. Bir süre sonra şimdi gecekonduda oturan insanımız kaloriferli asansörlü dairede yaşamaya başlayacak.

Bunun tüm çalışmalarını bitirdik. Sayın Başbakanımızın onayından geçti.

İnşallah inşaat çalışmalarını da yaz aylarının başında başlayacağız.”; şeklinde konuştu.

Büyük parklar yapmak suretiyle mahalle sakinlerin kaynaştırılacak

Belediyelerin önemli sorumluluklarından birisi de herkesi, sosyal yaşamın bir öznesi haline getirmek, hemşehrilik kültürü oluşturmak, civar bölgede oturan insanların birbirlerini tanıyıp kaynaşmasını sağlamak olduğunu ifade eden Külcü, “Buradan hareketle Çorum`un 14 mahallesinin her birine büyük parklar yaparak ya da var olanlara da rekreasyon çalışması yaparak parkları bir yaşam alanı haline getiriyoruz. 5 yıllık dönemde 80 mahalle parkı planladık. İlk yılımızda 50. 000 m2`lik bir alanda rekreasyon çalışması yaptık. Şimdi bu mahallemizin erkekleri, kadınları, çocukları burada kaliteli vakit geçiriyor. 2009 yılında 10 civarında küçük parkta bu çalışmayı yaptık. Buralarda gördüğümüz memnuniyet bizim heyecanımızı daha da arttırdı. 2010 yılında 3 büyük parkta ve 20 küçük parkta daha bunu yapacağız. Böylece aynı apartmanda yaşayıp sadece asansör girişinde selamlaşan kopuk bir kent yaşamından insanların birbirleri ile daha fazla şeyi paylaştığı ilişkilerin daha birincil olduğu bir cemiyet yaşamı oluşturabileceğimizi ortaya koymaya çalışıyoruz. Bunu ne kadar başarabilirsek kendimizi o kadar mutlu sayacağız.”; dedi.


Çorum`daki en büyük parkın 3 katı büyüklüğünde 200. 000 m2`lik bir alanda yeni bir çalışma yaptıklarını anlatan Muzaffer Külcü, “Her yaştan insanın, sabahtan akşama eğlenerek vakit geçirebileceği, spor yapabileceği, her türlü sosyal etkinliğin yapılabileceği; kelimenin tam anlamıyla bir yaşam merkezi oluşturuyoruz. Şu anda arsa devir aşamasındayız. 2 yılda yapıp tamamlamayı planladık. Çorum`un beklentilerin çok üstünde bir çalışma olacak.”;şeklinde konuştu.

Yaşlılarımız kendi memleketlerinde huzur içinde bakılacak.

Belediye`ye tahsisli bir arsa üzerine Çorumlu bir hayırseverimiz Ahmet Akdağ tarafından yapımına başlanan ve yüzde 70`lik kısmı tamamlanarak belediyemize devri yapılan bir huzurevi ile Çorumlu yaşlıların bakımını üstleneceklerini anlatan Muzaffer Külcü, “Çorum`da doğmuş, büyümüş yaşlanmış onlarca büyüğümüz Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne ait yeterli huzurevi olmadığı için başka illere gönderilmekte idi. Birkaç ay içinde bu huzurevinin yapımı belediyemizce tamamlanarak hizmete açılacak. Kiminin çocuğu olmadığı için, kiminin çocuğu bakmadığı için zaten yüreği yanan bu insanların yüreklerini bir de gurbet ateşi ile yakmayacağız. Bir süre sonra bakıma muhtaç olan 200 büyüğümüzü belediye olarak biz ağırlayacağız. Nüfusumuz her yıl biraz daha yaşlanıyor. Dolayısıyla huzurevlerine duyulan ihtiyaç da her geçen gün biraz daha artacaktır. Bu anlamda büyüklerimizin geleceğine de bir yatırım yaptığımızı düşünmekteyiz. Her şeye rağmen temennimiz şu ki: Anne-babamızdan birisi yaşlandığında onlara öff bile demeden bakacak evlatların sayısı çoğalsın. Ayrıca kadın sığınma evi, gençlik merkezi, hanımlar lokali projelerimizin de hazırlık çalışmalarını yapıyoruz.”; şeklinde konuştu.

Asker ailelerinin talepleri konusunda da aynı hassasiyeti taşıyoruz.

Daha önce 100 TL olan asker aylığını 2010`da 200 TL`ye çıkardıklarını belirten Başkan Muzaffer Külcü, “Bize başvuran hemen her asker ailesine aynı ödemeyi yapıyoruz. Ve biz değerlendirmelerimizi yaparken ” vatan için canlarını ortaya koymuş evlatlarımızın ailelerini nasıl mutlu edebileceğimizin endişesi ile hareket ediyoruz. Hemen hemen bize başvuran tüm ailelerde asker aylığı almaktalar. 2010 Mart ayı itibariyle 300 aile bu yardımdan istifade ediyor. Engelli vatandaşlarımız şehir nüfusumuzun yüzde 10`unu oluşturuyor. 2009 yılında bizden talep edilen 20 adet tekerlekli sandalyeyi ihtiyaç sahiplerine ulaştırdık.Bir ay içerisinde belediyemize teslim edilecek 56 adet tekerlekli sandalyeyi de 2010 yılında ihtiyaç sahiplerine dağıtacağız.Bizden yardım talep eden tüm diyaliz hastalarını düzenli olarak, tahsis ettiğimiz aracımızla, hastanelerine götürüp getiriyoruz. Görme engelli hemşehrilerimizin bizden hastaneye gitmek için araç istemesi halinde de araç tahsis ediyoruz.”;dedi.

Sosyal Belediyeciliğin Önemli bir yanı da şehrin eğitim ve kültür hayatına sağladığı ifade eden Külcü,Kültürümüze, kimliğimize ve toplumsal vizyonumuza uygun programlarla şehirlerimizin kültürel iklimini şekillendirmek de bizim asli görevlerimizdendir. Bu amaçla biz, Çorum Belediyesi olarak değişik kurslar, seminerler, konferans ve sempozyumlar yapıyoruz. Bunları doğrudan kendimiz yaptığımız gibi farklı sivil toplum kuruluşlarını destekleyerek de yaptırıyoruz.

Kurduğumuz Dil ve Edebiyat Derneği marifeti ile değişik çalışmalara imza attık. Örneğin; Yazarlık Okulu Projesi, Şehrimizi gerçek anlamda bir okur yazar şehri haline getirmek, insanımıza yapabileceğimiz en büyük hizmettir. Okumaya-yazmaya ilgiyi arttırmak ve bu ilgiyi planlı bir eğitimden geçirerek yeni yetenekler ortaya çıkarmayı amaçlıyoruz.

Üç ay sürecek bu programda 200`den fazla, çoğu üniversite öğrencisi, kursiyere pratik yazarlık eğitimi vermekteyiz. Bu yazarlık okulu projemizi özel okuma programlarıyla da destekliyoruz. Milli Şairimiz Mehmet Akif`i hakkıyla anlayabilmek için Safahat okumaları programını gerçekleştirdik.

Aynı şekilde Necip Fazıl Kısakürek ve Sezai Karakoç okumaları şu anda devam ediyor. Mayıs ayının son haftasını ise Necip Fazıl Haftası olarak kutlayacağız. Yine mutlaka ifade etmemiz gereken bir etkinliğimiz de uluslar arası sempozyumumuzdur. Hitit Üniversitesinin kurulması ile bir Üniversite şehrine dönüşmeye başlayan Çorum`da akademik etkinliklere duyulan ihtiyaç da artmıştır. Belediye olarak kendi ilgi alanımızda yer alan şehirleşme konusunu medeniyet çerçevesinden ele alan bir program dizisini yılda bir kez yapılacak şekilde planlayarak Uluslar arası Şehir ve Medeniyet Sempozyumunu halkımızın ilgisine sunduk.”; diye konuştu.


2024 © Çorum Belediyesi Bilgi İşlem Müdürlüğü

Hızlı Menü

Duyurular
Etkinlikler
Haberler
Vefat Edenler
Hızlı Menü

Çerez Bilgilendirmesi

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için çerezler (cookie) kullanmaktayız. Bu web sitesini kullanarak çerezleri kullanmamıza izin vermiş olursunuz.