Belediyemizden ‘Naat’ gecesi.

15 Nisan 2010 Perşembe

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, 14-20 Nisan tarihleri arasında kutlanacak olan `Kutlu Doğum Haftası` münasebetiyle Çorum Belediyesinin 25 Nisan 2010 Pazar günü saat 20:00 da Devlet Tiyatro salonunda `Naat`gecesi etkinliği yapacağını söyledi.

`Naat`ın anlamının Peygamber Efendimiz Hz Muhammed (S.A.V) ın adı geçen ve anlatan şiirler olduğuna dikkat çeken Külcü, ” Efendimizi andığımız Kutlu Doğum Haftasında böyle bir gecenin düzenleyecek olmanın mutluluğu içerisindeyiz”; dedi.

Başkan Külcü, `Naat` gecesine Şair Sacit Onan`ın okuyacağı şiirlerle renk katacağını yine bu anlamlı gecede Belediye tarafından yayına hazırlanan İlahi Anadolu-Çorum İlahileri albümünü hazırlayan İstanbul Üniversitesi Musiki Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Ubeydullah Sezikli`nin de dinleti sunacağını ifade etti.

Naat nedir?

Hazreti Muhammed`i övmek amacıyla yazılmış şiirlerdir. Hazreti Muhammed`in çeşitli özellikleriyle mucizelerinin dile getirildiği bu şiirler daha çok kaside biçimiyle yazılmıştır. Na`t`lara divanların başında tevhid ve münacaatlardan sonra yer verilmiştir.

Na`t yazmakla ünlü kişilere na`t-gü, özel dinsel törenlerde na`t okuyanlara ise na`t-han denir. Fuzuli`nin “Su Kasidesi divan edebiyatının en tanınmış na`t`ıdır. Türk tasavvuf müziğindeki bir form da bu adla bilinir.