15°C kapalı

15°C kapalı

BİLKENT ÜNİVERSİTESİNDE HİTİTLER TANITILDI

28 Nisan 2011 Perşembe

Çorum Valiliği, Çorum Belediyesi, Çorum Vakfı ve Bilkent Üniversitesi işbirliğiyle Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle Ankara`da “Hititler üniversitelerde”; konulu etkinlik düzenlendi.

Salı günü Bilkent Üniversitesinde başlayan programının açılış kurdelesini Vali Nurullah Çakır, AK Parti Çorum Milletvekili Adayı Salim Uslu, Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Gül, eski Çorum Valileri Mustafa Yıldırım ve Atıl Uzelgün birlikte kesti.

Etkinliğin açılış törenine Yargıtay Cumhuriyet Savcısı hemşehrimiz Zafer Ediş, Türkiye Belediyeler Birliği İnsan Kaynakları Eğitim Müdürü H.İbrahim Azak, Çorum Vakfı Başkanı İsmet Çenesiz, Çorum Vakfı Ankara Şube Başkanı Alper Bilan, Kültür ve Turizm İl Müdürü Ali Özüdoğru, Belediye Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Mustafa Ercan, Ressam Bünyamin Balamir, Çorum Belediyesi Sanat Danışmanı Nilgün Çevik, Çorumlu ses sanatçısı Cemalettin Kurdoğlu ve çok sayıda seçkin davetli katıldı. Programa Bilkent Üniversitesi Öğrencileri de büyük ilgi gösterdi.

Etkinlik öncesi sırasıyla Bilkent Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin Heper, Bilkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Dekanı Prof. Dr. Bülent Özgüç, Bilkent Arkeoloji Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Thomas Zimmermann, Çorum Vakfı Başkanı Alper Bilan Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Gül ve Çorum Valisi Nurullah Çakır birer açılış konuşması yaptı.

Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Gül Hititlerin asırlar boyunca geniş bir coğrafyaya hükmettiğini ifade ederek, “Bu hakimiyet sadece siyasal bakımdan değil kültürel ve sosyal alanda da tesis edilen çok açık bir üstünlüktür. Hititler bu topraklarda ürettikleri değerler ile Anadolu ya ve dünyaya ışık tutmuş yön tayin etmişlerdir. Çorum işte böyle bir medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu tarihsel zenginliğin daha geniş kitlelere tanıtımı geçmişte ihmal edilmişse de günümüzde bu alandaki çalışmalar önemli ölçüde hız kazanmıştır”; dedi.

Vali Nurullah Çakır`da yaptığı konuşmada yapılan bu etkinlikle Çorum`un Turizm alanında istenilen seviyeye ulaşabilmesi için gezme potansiyeli yüksek olan kesimlerin Çorum`a çekilmesinin amaçlandığını belirterek, bundan sonrada Çorum`un tanıtımına çeşitli üniversitelerde devam edeceklerini söyledi. Vali Çakır, ayrıca Bilkent Üniversitesindeki bu programın yapılmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.

Açılış töreni ve konuşmalar sonrası Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Aygül Süel ile Prof. Dr. Tayfun Yıldırım katılımcılara “Filolojik ve Arkeolojik Belgelerle Hititlerde Dans ve Müzik”; konusunu ele alan bir konferans verdiler.

Dün ise Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Selim Adalı, yine “Hitit Başarısının Sırları”; konusunda bir konferans vererek katılımcıları Hititler konusunda bilgilendirdi.

Ayrıca yapılan etkinlikte Çorum Valiliği ve Çorum Belediyesi tarafından Hitit karikatürleri sergisi, ebru, resim ve taş işlemeciliği sergisi, Hatti mezarı ile Çorumlu ressamların yağlı boya resimleri Bilkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi salonunda sergilendi. Yine burada Hitit Mutfağının tanıtımı yapıldı.