18°C kapalı

18°C kapalı

Çorum Tarih ve Kültür Araştırmaları Dergisi çıktı.

8 Nisan 2010 Perşembe

Çorum`da kültür ve sanat faaliyetlerinin öncüsü olan Çorum Belediyesi, Çorum Tarih ve Kültür Araştırmaları Dergisi adıyla bilimsel, akademik ve YÖK ölçütlerine uygun bir dergiyi daha Çorum`a kazandırdı. Çorumla ilgili her türlü tarihi, kültürel, bilimsel ve akademik düzeydeki araştırmaların yer aldığı dergi Çorum tarihine ışık tutacak nitelikte olması bakımından da önem arz ediyor. Yılda iki kez yayınlanacak olan derginin Yayın ve Danışma Kurullarında ise kendi alanlarında ülkemizin önde gelen bilim insanları ve akademisyenler yer alıyor.

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Çorum Tarih ve Kültür Araştırmaları Dergisi`yle birlikte bugüne kadar akademik düzeyde fazla araştırılmamış olan Çorum`un tarihini, kültürel dokusunu, dini ve sosyo-ekonomik yapısını gün yüzüne çıkarmayı ve gelecek kuşaklara aktarmayı hedeflediklerini söyledi.

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, derginin Çorum`daki kültürel ve tarihi araştırmalara katkı sağlayacağını umduğunu ve bu tür çalışmaların artarak devam edeceğini söyledi. Külcü, “Dergimiz, Çorum ile ilgili çalışma yapan herkese açıktır. Dergimizin kültürel ve akademik çalışmalara katkı sağlayacağına inanıyor, dergi için emeği geçen herkese teşekkür ediyorum”; dedi.

Çorum Tarih ve Kültür Araştırmaları Dergisi`nin ilk sayısında Belediye Başkanı Muzaffer Külcü`nün Takdim yazısı, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Mahfuz Söylemez ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yavuz Bayram`ın Önsöz`ü ile birlikte Doç. Dr. Muhittin Eliaçık`ın Milli Mücadele Yıllarında Yayımlanan Dilek Mecmuası`nda “Hititlere Dair”; yazı dizisi, Dr. Metin Hakverdioğlu`nun Çorumi-Zade Derviş Hasib Bey`in bir kasidesi, Ünal Taşkın, Taner Namlı, A. Faruk Güler`in “Maarif Salnamelerine göre Çorum`da Eğitim Kurumları”;, Öğr. Gör. Özlem Sir Gavaz`ın Hitit Metinlerinde Arinna`nın Güneş Tanrıçası ve Yrd. Doç. Dr. İlknur Taş`ın Urartu Tanrısı Haldi`nin İkonografisi hakkında genel bir değerlendirmesi yer alıyor.