12°C kapalı

12°C kapalı

DED VE BELEDİYE’DEN MEHMET AKİF PANELİ

11 Nisan 2011 Pazartesi

Belediyemiz Mehmet Akif Yılı nedeniyle panel düzenledi. Çorum Belediyesi ile Dil ve Edebiyat Derneği Çorum Şubesi`nin düzenlediği “İman ve İstiklal Şairi Mehmet Akif”; konulu konferans Belediye Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Konferansa konuşmacı olarak Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Andı, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Akay ve Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yılmaz Daşçıoğlu konuşmacı olarak katıldı. Konferansın açılış konuşmasını yapan Dil ve Edebiyat Derneği Çorum Şubesi Başkanı Turhan Candan 2011 yılının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Mehmet Akif yılı ilan edildiğini hatırlatarak kendilerinin de Mehmet Akif`i bir program vesilesiyle anmak istediklerini vurguladı. İstiklal Marşı`nın yeniden düşünmemiz ve yeniden değerlendirmemiz gerektiğinin altını çizen Turhan Candan, kendilerini kırmayarak programa katılan edebiyat hocalarına teşekkür etti.

İman ve İstiklal Şairi Mehmet Akif konulu panelin ilk konuşmasını yapan Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yılmaz Daşçıoğlu, her ulusun milli marşında kahramanlık, özgürlük, vatan sevgisi gibi temaların geçtiğini ama İstiklal Marşı`nın hem tarihsel olarak Türk Milleti`nin en sıkıntılı dönemini yansıttığını söyledi. Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Fatih Andı ise İstiklal Marşı`nın yazılışından sonra 30`lu yılların sonunda ve tek partili dönemlerde İstiklal Marşı`nın sözlerinden gocunanların ortaya çıktığını ve marşın sözlerini değiştirmeye çalıştırıldığını ifade etti. Bugün bile bazı çevrelerin yaptıkları etkinliklerde İstiklal Marşı yerine başka marşları okuduklarına dikkat çeken Andı, “İstiklal Marşı`na niye bu kadar düşmanlık var. Bunun sebebi, marşın içerisinde barındırdığı değerler dünyası. Akif`in benimsediği düşünceler, kavramlar.”; Dedi. İstiklal Marşı`nın geçmişe dönük bir metin olmadığının altını çizen Prof. Dr. M. Fatih Andı, İstiklal Marşı`nın mısra yapısına bakıldığında şaşırtıcı bir şekilde geleceğe dönük cümle yapılarıyla karşılaşıldığını vurguladı. Andı, “İngiltere Milli Marşı, kilise ilahisidir. Hiçbir İngiliz, milli marşlarına yönelik bir eleştiride bulunmuyor. Ama bizdeki bazı şahsiyetler Milli Marşımızdan gocunuyor”; diye konuştu.

Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Akay ise bir İstiklal Marşı`nın daha yazılabilmesi için bir İstiklal Harbi`nin olması gerektiğini söyleyerek Akif`in İstiklal Marşı`nı sözle, kelimeyle yazmadığını imanla yazdığının altını çizdi.

Panelin sonunda konuşmacılara Çorum Belediyesi tarafından plaket ve çiçek takdim edildi. Programa Belediye Başkan Yardımcıları Zeki Gül, Alper Zahir, Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ferhat Koca, AK Parti İl Başkanı Ahmet Sami Ceylan ve parti il yönetim kurulu üyeleri, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Mustafa Ercan ve çok sayıda seçkin davetli katıldı.

Misafirlere kitap armağan edildi…

İman ve İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy paneline katılan davetlilere Çorum Belediyesi ve DED Çorum Şubesi tarafından programdan önce “İstiklal Marşı, İstikbal Marşı, 41 dize 41 yorum”; kitabı hediye edildi. Prof. Dr. M. Fatih Andı ve Prof. Dr. Hasan Akay tarafından hazırlanan kitap, dinleyiciler tarafından ilgi gördü.