Çözüm Merkezi

0 364 333 0 333

Çorum Hava Durumu

Çorum

11°C açık

Çözüm Merkezi

0 364 333 0 333

Çorum Hava Durumu

Çorum

11°C açık

Haberler

NAZMİ AVLUCA'DA BAŞPEHLİVAN HASAN TUNA

NAZMİ AVLUCA'DA BAŞPEHLİVAN HASAN TUNA

19 Eylül 2011 Pazartesi

Belediyemiz Geleneksel Yağlı Güreşleri dün yapıldı. Geçtiğimiz yıllarda Namazgah Güreş Sahası`nda yapılan ve son iki yıldır Nazmi Avluca Spor Kompleksi`nde yapılan güreşlerde tüm boylarda toplam 303 pehlivan mücadele ederken başpehlivanlığı Antalya`dan Hasan Tuna kazandı.

Sabah saat 10.00`da küçük boylardaki müsabakalar ile başlayan güreşlerde küçük boylar karakucak olarak yapılırken, büyük orta, başaltı ve baş güreşleri ise yağlı olarak yapıldı. Güreşlere protokolün ilgisi de hayli yüksek oldu.

Vali Nurullah Çakır, Garnizon Komutanı Hakan Saraç, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Emniyet Müdürü Necmettin Emre, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Spor Kuruluşları Daire Başkanı Nurettin Özen, AK Parti İl Başkanı Ahmet Sami Ceylan, İlçe ve Belde Belediye Başkanları, bazı siviltoplum kuruluşlarının başkan ve temsilcileri ile üç bin civarında vatandaş izledi.

Başkan Külcü: “Çorum’un adını güreş tarihine altın harflerle yazdırmaya devam edin.” Belediye Başkanı Muzaffer Külcü` nün kısa bir konuşma yaparak resmen başlattığı güreşlerde Külcü, konuşmasında Çorum Belediyesi olarak düzenledikleri güreşlerde güreş severlere tam bir görsel şölen yaşatmaya çalıştıklarını söyledi. Külcü, yaptığı konuşmada, Türkiye’nin yetiştirdiği üç büyük devlet ve siyaset adamı olan ve ömürlerini milletin mutluluğuna ve refahına adayan Menderes, Zorlu ve Polatkan’ ın idam edilişinin 50. yılı olduğunu hatırlattı ve Menderes ve arkadaşlarını bir kez daha rahmetle andıklarını ifade etti.

Külcü konuşmasında şunları söyledi: “Çorum Belediyespor kulübü olarak Çorum güreşine ve Türk güreşine önemli sporcular yetiştirdiklerini ve Belediyespor Kulübü olarak güreşçilerinin bu yıl büyük başarılara imza attığına dikkati çeken Külcü, gelecek yıllarda genç güreşçilere daha çok sahip çıkacaklarını belirtti. Geleneksel Çorum Belediyesi Yağlı Güreşlerine hoş geldiniz, sefalar getirdiniz. Sizleri saygıyla, hürmetle selamlıyorum.

Yine, er meydanımızı dolduran yiğitleri, Yiğidin harman olduğu yeri, Çorumumuzu düğün yerine çeviren yiğitlerimiz sizler de hoş geldiniz, sizleri de sevgiyle, muhabbetle selamlıyorum. Bu hafta Türkiye siyasi yaşamı İçin önemli bir hafta. Demokrasinin inkıtaya uğradığı bir dönemin sonunda yaşanan acı dolu, utanç dolu bir hatıra. Adnan Menderes ve arkadaşlarının şehadetlerinin 50. Yıl dönümü. Bugün vesilesiyle bu kıymetli topluluğun huzurunda, demokrasi şehitlerimiz Adnan Menderes, Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu’ yu rahmetle anıyorum. Onlara yapılan bu büyük haksızlığı milletimiz hiç affetmedi, affetmeyecek. Ülkeye o kanlı günleri yaşatan, O kara günlerin yıldönümlerini bayram olarak kutlatan zihniyetten milletimiz hesabını sordu, inanıyorum ki sormaya da devam edecek.

Onların attıkları demokrasi tohumları geç de olsa bu ülkede boy vermeye, başak vermeye başladı. O tohumların verdiği başaklar her geçen gün büyüyüp serpilecek ve yarınlarda inşallah daha güçlü bir demokrasiye sahip olacağız. Onlar verdikleri demokrasi ve halk mücadelesini canlarıyla ödediler. Onlar çok yaşayan ama unutulanlardan olmayıp, canına kıyılan ama adları altın harflerle tarihe yazılan ‘MİLLETİN ADAMLARI’ olarak hatırlandılar. Bir kez daha Adnan Menderes ve arkadaşlarına Allah’tan rahmet diliyorum.

Bu toprakların yetiştirdiği Adil Candemir, Mahmut Atalay, Hamit Kaplan, Kazım Özdemir ve şimdi adını sayamadığım onlarca yiğit ustaya da Allah’tan rahmet diliyorum. Aynı şekilde başta Tevfik abi olmak üzere hayatta olan tüm yiğitlerimize de Allah’tan uzun ömürler temenni ediyorum.
Dün göğsümüzü onlar kabartmışlar, şehit kanları ile yıkanan al bayrağımızı onlar göndere çektirmişlerdi. Bugün ise yeni neslin yiğitleri Nazmi Avluca, Bayram Özdemir, Tevfik Odabaş, Ahmet Peker, Fatih Erdin, Musa Gedik gibi Çorumun genç evlatları milletimizin göğsünü kabartıyor, şanlı bayrağımızı gururla dalgalandırıyorlar.
Daha iki gün önce Nazmi Avluca, Dünya Grekoromen Güreş Şampiyonası`nda dünya üçüncüsü olarak olimpiyatlarda ülkemizi temsil etme hakkı kazandı. Kendisini sizler adına tebrik ediyor, olimpiyatlarda kendisine başarılar diliyorum.

Hayatın bilinen bir gerçeği var:
Köklerinden beslenmeyen hiçbir ağaç meyve vermez.
Dününü unutan hiçbir milletin de asla geleceği olmaz.
Bir toplumu millet yapan ve o milleti güçlü kılan şey ise; kültürüdür, örfüdür, gelenekleridir. Hülasa atalarından kalan paha biçilemez mirasıdır. Allah’a hamdolsun ki biz böyle büyük mirasa sahip bir milletiz. Adı üstünde güreş de ‘ata sporu’ olarak bunlardan birisi. Hem de millet olarak en başarılı olduğumuz spor dallarından biri; cesaretiyle, mertliğiyle milletimizin karakterine en uygun spordur.

Belediye olarak güreşe bu anlayışla destek veriyoruz. Geçen yıl ki konuşmamda da ifade ettim. Güreşe ilgimiz ne şahsımızla sınırlı bir alaka ne de belediyenin gelip geçici bir hevesidir. Hem bugün bu meydan da yaptığımız gibi işin görsel kısmını sergilediğimiz, işin seyir zevkinin önde olduğu hatta dorukta olduğu programlar icra ediyoruz. Bir yandan da başkan yardımcılarım Nurettin Karakaya, Zeki Gül ve güreş il temsilcimiz Hüseyin Teke öncülüğünde kulübümüzü güçlendiriyoruz. Bugün Belediyespor Kulübümüz bünyesinde 24 lisanslı güreşçimiz bulunuyor. Gelecek vadeden evlatlarımızla her geçen gün bu sayımızı artırıyoruz.

Bu gençlerimiz hocaları Yıldızlar Milli Takım baş antrenörü Ruşen Çetin, Gençler Milli Takım antrenörü Hüseyin Karakuş ve Levent Kaleli Hoca önderliğinde 2011 yılında gösterdikleri başarının neticesi olarak iki ayrı kategoride (Büyükler Serbest 2. Lig ve Yıldızlar Serbest 2. Lig olmak üzere) Türkiye Liglerinde mücadele etme hakkı kazandılar. Yine aynı şekilde Belediyespor Kulübümüz güreşçilerinin ulusal ve uluslararası şampiyonalarda elde ettiği başarılar var. Daha bir ay önce Polonya’da yapılan Yıldızlar Serbest Avrupa Şampiyonasında Fatih Erdin evladımız Avrupa şampiyonu oldu.
Burak Ünal uluslararası Mehmet Akif Pirim Turnuvası`nda birinci oldu. Ramazan Kanderun, Gençler Karakucak Türkiye Şampiyonası`nda birincilik elde ederek bizleri sevindirdi. Biraz sonra ödüllerini takdim edeceğimiz; Fatih Kula, Bünyamin Coşkun, Emre Akkoyun, Hakan Doğan, Ramazan Tanrıkol, Nurullah Durak, Sezer Altınay da bunlardan bazıları. İnşallah bu evlatlarımız da birkaç yıl sonra ağabeyleri gibi bütün Türkiye’nin ilgiyle takip ettiği pehlivanlar olacak. Geride bıraktığımız görev süremiz içerisinde sporun her dalını destekledik. Güreşe ise sessiz sedasız daha büyük bir önem verdik, aynı hassasiyeti göstermeye bundan sonra da devam edeceğiz.

Her fırsatta ifade ediyorum: Bu şehrin yolundan, parkından, suyundan, temizliğinden elbette biz sorumluyuz. Bununla birlikte asli görev olarak bir sorumluluğumuz da kentte birliği, kaynaşmayı sağlayacak; sosyal, kültürel ve sportif etkinlikleri yapmak; bunları yaşatmak ve bizden sonraki nesillere zenginleştirerek en güzel şekilde aktarmaktır.
Son söz olarak sevgili gençlerimize şu tavsiyede bulunmak istiyorum. Sevgili Gençler sizler; ahlaklı, çevik, disiplinli, özgüven sahibi insanlar olarak çalışmaya ve yaşamaya devam edin, elde ettiğiniz başarılarla göğsümüzü kabartmaya, Çorum’un adını güreş tarihine altın harflerle yazdırmaya devam edin Bizler de bütün büyükleriniz olarak imkanlarımızı ayaklarınız altına sermeye devam edelim.
Bu meydanda ter dökecek tüm yiğitlerimize tekrar başarılar diliyorum, onları sevgiyle selamlıyorum. Bu güreşin tertibinde ki katkıları dolayısıyla tüm belediye meclis üyesi arkadaşlarıma, belediye başkan yardımcılarımıza, Gençlik ve Spor il Müdürümüze, Güreş il temsilcimize ve adeta fahri danışmanımız olan Gazanfer Özdemir hocaya ve her zaman açık desteğini bizden hiç esirgemeyen Sayın Valimize çok teşekkür ediyorum. Ve tabii varlığınız ile bizi yüreklendirdiğiniz için heyecanımıza heyecan kattığınız için sizlere çok çok teşekkür ediyor ve sizleri en kalbi muhabbetlerimle selamlıyorum.” dedi.

Küçük boylarda yapılan müsabakaların ardından baş güreşlerine ise öğleden sonra başlandı. 30 güreşçinin mücadele ettiği Baş güreşlerinde final maçı saat 17.00`de başladı. Yapılan eleme maçları sonunda Antalya`dan Hasan Tuna ile eski Kırkpınar Başpehlivanlarından Ordu`lu Recep Kara finale yükseldiler.

Final maçında Hasan Tuna, Recep Kara`yı üstün bir müsabaka sonunda tuşla yenerek Çorum Belediyesi yağlı güreşlerinde başpehlivanlığı kazandı. Baş kategorisinde Sungurlu`dan Ünal Karaman ile Ordu`dan Mükerrem Kıyı ise üçüncülük ödüllerinin sahipleri oldular.
Belediyemiz Geleneksel Güreşlerinde kategorilerinde ilk üç sırayı alan güreşçiler ve illeri şöyle: Minik 1: 1. Enes Mehmet Damatoğlu (Çorum), 2. Hamza Yılmaz (Çorum), 3. İbrahim Şamil Ocak (Manisa), 3. Zafer Coşkun (Çorum). Minik 2: 1. M.Batuhan Arabacı (Çorum), 2. Mert Uyanıker (Samsun), 3. M.Tayyip Küçük (Çorum), 3. Okan Uyanıker (Samsun). Teşvik 1: 1. M. Doğan Özkaya (Çorum), 2. Şükrü Budak (Çorum), 3. Emrah Sarıtaş (Çorum), 3. Ümit Kırçiçek (Çorum). Teşvik 2: 1. Sinan İçler (Çorum), 2. Selim Kazak (Çorum), 3. Sezai Yılmaz (Samsun), 3. Erkan Ergün (Samsun). Tozkoparan: 1. Y.Emre Küçükgöz (Çorum), 2. M.Mustafa Görel (Samsun), 3. Sinan Turan (Amasya), 3. Yasin Genç (Ankara). Ayak: 1. Musa Özkaya (Çorum), 2. Onur Genç (Çorum), 3. Ramazan Kanderun (Çorum), 3. Hüseyin Öztürk (Ankara). Deste Küçük: 1. Nurullah Durak (Çorum), 2. Sezer Altınay (Çorum), 3. Ömer Susuz (Antalya), 3. Emre Akkoyun (Çorum). Deste Büyük: 1. Samet Özarslan (Bursa), 2. İsmail Can (Bursa), 3. Kemal Koçak (Antalya), 3. Yasin Şahin (Çorum). Küçük Orta Küçük BOY: 1. Uğur Çadır (Çorum), 2. Şevki Okşanoğlu (Çorum), 3. Fatih Yerli (Çorum), 3. Nuh Ceylan (Havza). Küçük Orta Büyük BOY: 1. Hakkı Ceylan (Çorum), 2. Ziya Kambur (Ankara), 3. Mehmet Karataş (Samsun), 3. Bekir Demirtaş (Çorum). Büyük Orta: 1. Osman Erdoğan (Çorum), 2. Halis Küçük (Çorum), 3. Engin Öztürk (Samsun), 3. Şakir Atak (Çorum). BaşaltI: 1. Orhan Okulu (Antalya), 2. Emin Koçak (Çorum), 3. İmdat Ertan (Bursa), 3. Salih Şahin (Ordu). Baş: 1. Hasan Tuna (Antalya), 2. Recep Kara (Ordu), 3. Ünal Karaman (Sungurlu), 3. Mükerrem Kıyı (Ordu).

2024 © Çorum Belediyesi Bilgi İşlem Müdürlüğü

Hızlı Menü

Duyurular
Etkinlikler
Haberler
Vefat Edenler
Hızlı Menü

Çerez Bilgilendirmesi

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için çerezler (cookie) kullanmaktayız. Bu web sitesini kullanarak çerezleri kullanmamıza izin vermiş olursunuz.