13°C hafif yağmur

13°C hafif yağmur

SAAT KULESİ ONARILIYOR

16 Ağustos 2011 Salı

117 yıllık tarihi Saat Kulesi`nin iç mekanizmasının bakım onarımı, dış onarımı, Ağırlık Topları, Çan ve Tokmak seslerinin yükseltilmesi gibi işlemlerin yapılmasından sonra kulenin mekanik aksamı tamamen yenilenmiş olacak.

Saat Kulesi`nde yapılan çalışmalar hakkında gazetecilere açıklamada bulunan Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, “Basında birçok defa `Saat Kulesi okunmuyor, durdu` şeklinde haberlerle karşılaştık. Saat Kulesi 1894 yılında yapılan muhteşem bir eser. Bu eserin o günkü ihtişamını devam ettirmesini sağlamalıyız”; dedi.

Saat Kulesi`nin 218 kilogram ağırlında bir `ağırlık topu`nun bulunduğunu belirten Külcü, ağırlık topunun yerine 218 kg. ağırlığında bronz bir döküm geleceğini ifade etti. Külcü, “Diğer bir çalışmamız ise saatin saat başında vurmasını sağlayan çan topunun değiştirilmesi ile ilgili. Bunun ağırlığı ise 105 kilogram. Bu da bronz ağırlıkla değiştirilecek. Bir diğer çalışmamız da akrep ve yelkovanlarla ilgili olacak. Akrep ve yelkovanların çalışmasını sağlayan çarkların değiştirilmesi için çalışmaları başlattık”; dedi.

Saat Kulesi`nin zaman zaman durduğunu anımsatan Külcü, “Bundan sonra elektronik mekanizma sayesinde saat otomatik olarak kurulacak ve elle kurulma dönemi artık sona ermiş olacak.”; diye konuştu.

Yapımı Beşiktaş Muhafızı Yedi Sekiz Hasan Paşa tarafından yapılan Saat Kulesi`nin Osmanlı Sarayı`nın baş saatçisi Mustafa Şemî tarafından yapıldı. Mustafa Şemi, 1850`lerden 1900`lerin başına kadarki dönemde yaşayan saat dahisi olarak tanınıyor. Günümüzde de dünyada tüm saatçilerin piri sayılan Mustafa Şemî, ünlü saat markalarının da ustasıdır.