22°C parçalı bulutlu

22°C parçalı bulutlu

Türkiye Demokratikleşmek Zorunda.

6 Mayıs 2010 Perşembe

Belediyemiz tarafından düzenlenen ” Türkiye`de Demokratikleşme Hareketleri”; konulu konferansa konuşmacı olarak Yazar ve Siyaset Bilimci Prof.Dr. Mümtaz`er Türköne ile Gazeteci-Yazar Faruk Mercan, Türkiye`de demokratikleşme konusunu masaya yatırdılar.

Konferansta konuşan Yazar ve Siyaset Bilimci Prof.Dr. Mümtaz`er Türköne, Türkiye`de 50 yıl önce başlayan bir dönemin kapanmaya başladığını belirtti. Türköne, `Halka sırtını dönenlerin kafasına sandık çarpar.”; diye konuştu.

Devlet Tiyatro Salonunda düzenlenen konferansa Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Belediye Başkan Yardımcıları Nurettin Karakaya, Alper Zahir, Turan Candan, Milli Eğitim Müdürü Aytekin Girgin, Sağlık İl Müdürü Adem Bilgin, Baro Başkanı Mahmut Bayatlı ile çok sayıda dinleyici katıldı.

Anayasa paketi, Ergenekon soruşturması gibi konularda gündeme ilişkin değerlendirme ve yorumlarda bulunan yazar ve siyaset bilimci Prof.Dr. Mümtaz`er Türköne ile Gazeteci-Yazar Faruk Mercan, konferansta ayrıca katılımcıların sorularını yanıtladılar.

Yazar ve Siyaset Bilimci Prof.Dr. Mümtaz`er Türköne, Türkiye elli yıldan önce başlayan bir sorun yaşandığını belirterek, “Türkiye bir dönemin sonunu yaşıyor, son anlarını yaşıyor. Olan bitenleri bir yere yerleştirmemiz lazım gerçekte ne oluyor, ne bitiyor ve bu iş nereye varacak ve bizim kafamızda da bu soru var. Bu işin nereye gidecek? Macera filmlerini aratmayan gündemler yer alıyor. Türkiye elli yıldan beri yaşadığı bir dönemi kapatıyor. Tam elli yıl önce başlayan bir dönem. Bugün başlamadı elli yıl devam ediyor ve Allah`a şükür kapanıyor. Türkiye 50 yıl önce çok elim, rezalet bir kazaya uğradı. Türkiye 50 yıl önce hiç hak etmediği bir kazaya uğradı. 27 Mayıs 1960`da 38 tane subay kendi aralarında bir çete kurdu ve sabahleyin geldiler devlet yönetimini gasp ettiler. Yaptıkları iş neresinden bakarsanız bakın bir eşkıyalıktır. Bir zorbalık yaptılar. En önemli silahı kullandılar ve bize ait olan iktidar hakkını bizden gasp ettiler. Bu kadar haksız bu kadar akıl dışı bir işi daha sonra kalıcı hale getirmeye uğraştılar. Buna bir sistem hürriyeti kazandırmak istediler ve bugün 50 yıl başımıza bela olan bir sistem çıktı. Bugün başımıza bela olan ve bugün tasfiye etmeye çalıştığımız sistem ortaya çıktı. Bize ait olan bir hak gasp edildi. Silah zoruyla gasp edildi. Bunu yapanlar aslında asker falan değil. Bunu yapanlar önce Türk Silahlı Kuvvetleri`ne karşı yaptılar.”; diye konuştu.

Prof.Dr. Mümtaz`er Türköne, “Ergenekon davaları, ortaya dökülüp saçılan belge, entrika. Bunların hepsi artık bu işin miadının dolduğunu ve gayet güzel bu düzene bir tabut hazırladığımızı ve bu tabutun çivilerini çakmaya başladığımızı gösteriyor. Ölüyü diriltmenin imkanı yok. Sadece bir hayalet bir hortlak edasıyla bizi korkutabilir o da sadece çocukları korkutur. Bitti, tükendi. Öyle bir gidiş geliş halinde ilerleyen süreçte ana damarı gözden kaçırmamak lazım. Ana istikamet, Türkiye`de bu düzenin tasfiye olduğu bir geleceği gösteriyor. Bu konuda ben ısrarla kimsenin endişesi olmaması gerektiğini söylüyorum.”;dedi.

Türkiye`nin mutlaka anayasasının değişmesi gerektiğini ifade eden Türköne, “Bu anayasa paketi çıkarsa Türkiye normalleşecek. Geri adım atılmayan bir süreç işleyecek. Anayasa`nın 145`inci madde değişecek. Asker topluma karşı bir suç işlerse sivil mahkemelerde yargılanacak. Türkiye mutlak bir sivil anayasayı uygulamaya koymak zorundadır”; şeklinde konuştu.

Türköne ile Mercan Başkan Külcüyü ziyaret etti.

” Türkiye`de Demokratikleşme Hareketleri”; konulu konferans için Çorum`a gelen Yazar ve Siyaset Bilimci Prof.Dr. Mümtaz`er Türköne Gazeteci-Yazar Faruk Mercan konferanstan sonra Belediye Başkanı Muzaffer Külcü`yü makamında ziyaret ederek bir süre görüştüler.

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Çorum`da kültürel anlamda belediye olarak çeşitli programlar yaptıklarını belirterek, Çorum`da her alanda halkın beklentilerine cevap vermeye çalıştıklarını söyledi.

Bu tür konferansların devam edeceğinin altını çizen Başkan Muzaffer Külcü, “Belediyemiz halkımıza layık olan her hizmeti getiriyor. Bundan sonrada getirecek”; diye konuştu.

Türköne ve Mercan Müzeye hayran kaldılar.

Çorum`da iki gün kalan ünlü yazarlar Türköne ile Mercan Çorum`un tarihi ve turistik mekanlarını gezerken, ziyaret ettikleri Çorum Müzesi`ne hayran kaldılar.

Müze Müdürü Dr. Önder İpek tarafından müzede bulunan eserler hakkında bilgiler verilirken, Yazar ve Siyaset Bilimci Prof.Dr. Mümtaz`er Türköne ile Gazeteci-Yazar Faruk Mercan, Çorum müzesinin muhteşem olduğunu ve müzenin kendilerini etkilediğini ifade ettiler.

Haberin videosunu izlemek için tıklayınız…